Изграждане на безжична Wi-Fi мрежа

В училището ни официално беше завършен проект по изграждане на безжична Wi-Fi мрежа финансирана от МОН. Желание да се включат в проекта изразиха множество IT фирми, които са най-големите и доказали своят професионализъм в България. Проведоха се дълги и тежки консултации, както и бяха направени множество задълбочени проучвания за различните решения предлагани от тях. Всички проекти отговаряха на заданието от МОН и изборът беше труден. След проведена среща на ръководството бяха обсъдени различните варианти и се спряхме на най-подходящото решение съобразено с нуждите и спецификите на училището ни. Решението е базирано на Ruckus точки за достъп и Sophos защитна стена, гарнирано с няколко управляеми PoE суича.

 Цялото това оборудване се намира в голям  комуникационен шкаф на лидера в бранша Rittal TE 7000-42U. Шкафът е подходят за монтаж и на останалото комуникационно оборудване на училището, както и сървърите които използваме.

Мрежата работи на скорост от 1 Gbit което позволява много бърз трансфер на информация.

Сърцето на тази система е защитната стена! Sophos са едни от най-добрите в тази област. Тя контролира целият входящ и изходящ трафик на училището. Позволява приоритизиране на трафика за различни мрежи, както и контрол на съдържанието. Обновява се ежедневно и ни защитава от вируси, забранява отварянето на повечето сайтове за възрастни, продажба на оръжие, наркотици, хазарт и множество други заплахи. Това ще спомогне още повече за сигурността в училището, както и ще гарантира добрата свързаност и непрекъсваемостта на учебният процес. Има огромен ресурс, позволява на цялото училище да ползва едновременно сигурна интернет и локална свързаност. Използваното бизнес решение е с голям потенциал, притежава множество иновативни функции, позволява гъвкавост и прецизност.

Точките за достъп на Ruckus  също са бизнес ориентирани работещи на 802.11ac (2.4 / 5GHz), позволяват свързването на множество потребители на едно място без това да се отразява на качеството на връзката. Осигуряват свързаност на цялата територия на училището. Управляват се централно чрез специален контролер който автоматично настройва каналите за предаване, силата на сигнала, както и множество други параметри. Поддържат роуминг което позволява ако се движите в сградата в зависимост от моментното ви местоположение да се свързвате автоматично към най-близката точка за достъп.

 Ръководството на ПАГ „Никола Йонков Вапцаров“ работи неуморно за подобряване на учебният процес. Резултатите от този труд, различните проекти по които работим са видими и един след друг стават реалност. Надяваме се това да спомогне за затвърждаване на позициите ни като лидер в региона!